از دیگر صنایع دستی شهر سیرجان استان کرمان ، گلیم شیرکی پیچ است که در مناطق روستایی و عشایری شهر سیرجان توسط بانوان خوش ذوق و باسلیقه بافت ه میشوند.
از این رو به این گلیم شیرکی پیچ گویند که چون خامه رنگی نخ به دور نخ های تار ( چله ) گره میخورد به آن شیرکی پیچ گویند. در گویش بین عشایر به این گلیم، گلیم پیچ هم گفته میشود.
شیرکی پیچ ظاهری شب یه به قالی دارد و همانند قالی با گره بافته میشوند و برخلاف دیگر انواع گلیم ها که پود باعث تکمیل و نمایان نقوش میشود، اما در این گلیم پود تنها نقش اتصال تار ها را برعهده دارد و در پشت گلیم مخقی است و قاب ل رویت نیست.
نوع بافت گره این گلیم بر دونوع است 1 - گره متن باز 2 - گره آبدوزی
1- گره متن باز : با این گره نخ رنگی از روی دو تار میگذرد سپس به پشت برگردانده میشود و از زیر رشته اصلی رویی عبور و ایجاد گره میکند.
2- گره آبدوزی : در این گره پود دوبار روی تار قرار میگیرد و خط پهن تری ایجاد میکند.
( در اطراف اضلاع جفت گل خطوطی موازی بافته میشود که آبدوزی نام دارد و باعث برجسته شدن نقوش میشود. )
پس از انجام عملیات گره زنی هر ردیف، پود گذاری انجام میشود و پود و گره ها توسط شانه با دفتین زده و سفت میشوند و در آخر سرنخ های اضافه از گره ها توسط شعله آتش به فاصله تقریبا 30 سانتی کز داده میشود.
نقوش این گلیم دارای حالت هندسی است البته گاهی در نقوش از حالت هندسی فراتر رفته و تقریبا نیم گردان میشوند.
معمولا در نقوش تقارن وجود دارد اما در مواردی هم هماهنگی و توازن از نقوش غیر متقارن به دست میآید.
حاشیه ها اغلب زنجیره ای و مرکب از یک شکل هندسی مکرراند که بین دو خط موازی قرار میگیرند که آن هارا حاشیه چرخی ینز مینامند.
تمامی خدمات و محصولات این سایت، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه بوده و فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.
فروشگاه کافه گلیم عضو رسمی اتحادیه صنایع دستی اصفهان
سوالی برای شما پیش آمده؟ از ما بپرسید!
سلام،به کافه گلیم خوش آمدید
پشتیبانان ما در ایتا با افتخار آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.