چوب راش
نام علمی این چوب Fagus orientalis نام فارسی و بومی راش و مرس و نام انگلیسی آن Beech است. از ویژگیهای چوب راش میتوان به درون نامشخص و رنگ کرم مایل به قرمز اشاره کرد. دایرههای این چوب به صورت فشرده و در مقاطع طولی دارای خطوط کم و بیش مشخص هستند.
از مشخص ترین ویژگیهای آن میتوان به پرههای چوبی در مقاطع طولی اشاره کرد که در مقطع شعاعی به پرمگس و در مقطع مماسی به دوک شناخته میشوند. گاهی اوقات این پرمگسهای رنگارنگ و زیبا عیب شناخته شده. به اعتقاد نجاران هنگام رنگ کردن این بخش ها سیاه میشوند. از انواع چوب راش میتوان به: چوبی، نیمه سنگین، همانند بافتی همگون و مقاوم در برابر حشرات و قارچ ها اشاره کرد.
گردههای بینه مرتبه 1 و 2 در ایران اغلب به مصرف کارخانه جات برای تهیه روکش و تخته لایه میرسد و گرده بینههای مرتبه3 اغلب بعد از تبدیل به الوار در بازار تهران یا سایت خاوران فرستاده میشود. بنابر آمار رسیده میزان تفاوت نرخ در این چوب ها در شش ماهه نخست در بازار تهران بوده است. این چوب به دلیل بافت همگون و درجه سختی مناسبی که دارد، بیش ترین درخواست برای ساخت مبل را به خود اختصاص داده است.
همچنین این چوب به دلیل آغشته شدن به انواع محلولهای محافظتی، بیشترین چوب مصرفی را در کارخانههای اشباع دارد. البته خبرهای جدید حاکی از آن است که تعدادی چوب خارجی راش از طریق آذربایجان وارد ایران شده که به نظر مبل سازان و فروشندگان، کیفیت چوب راش ایرانی را ندارد اما به دلیل ابعاد، رطوبت مناسب تخته ها و میزان کم ضایعات، به صرفه تر است.
خصوصیات چوب ملچ
این چوب به رنگ قهوه ای مایل به قرمز است البته رگههای سبز رنگی نیز در آن به چشم میرسد. چوبی درشت بافت، نیمه سخت و نیمه سنگین، نسبتا بادوام و در برابر ضربه و خمش مقاوم است. از این چوب بیشتر در ساختمانهای چوبی، ساخت مبلمان روکش، قایق سازی، وسایل ورزشی، در و پنجره و تخته چند لائی استفاده میشود. یکی از کارهایی که به وفور با این چوب صورت میگیرد، انجام روکش ملچ با تکنیک بوکمچینگ است.
چوب افرا
این چوب به دلیل انشعابات مختلفی که دارد، تشکیل خانواده داده. از دیگر خانوادههای او میتوان: افرا پلت، افرا شیردار و کیکم را نام برد. بزرگ ترین و بیش ترین افرا در ایران از نوع پلت است که با نام علمیinsigne Bosso و نام انگلیسی Maple شناخته میشود. رنگ این چوب سفید مایل به کرم بوده که بیشتر سفید صدفی و با درخشندگی کم است.
درون این چوب نامشخص است. دایرههای سالیانه به دلیل فشرده بودن چوب سالیانه در مقطع عرضی کاملا معلوم و در مقطع مماسی نقوش مواج در مقطع عرضی نقوش رگه ای تشکیل داده است. پرههای چوبی ظریف و قهوه ای رنگ و براق در دو ردیف مختلف طولی به صورت لکه ها و دوک ها مشخص کرده شده است. این چوب به دلیل نیمه سنگین بودن و پرداخت آسان و کشیدگی کم، سبب شده تا در صنعت مبلمان سازی و روکش گیری جایگاه مطلوبی را از آن خود کند.
چوب افرای سیاه
از این چوب براس ساخت انواع خط کش و دکوراسیونهای بزرگ استفاده میشود.
چوب گردو
این چوب دارای بافت ریز، به رنگ خاکستری مایل به قهوه ای تیره است. در این چوب نقشهای زیبا و بادوامی ایجاد شده که بسیار چشمگیر است. این چوب به دلیل سختی و استحکامی که دارد معروف بوده و در برابر فشار، خمش و کشش بسیار مقاوم است. کاربرد این چوب در مواردی از جمله: مجسمه سازی تهیه روکش، ساخت مبلم آن امور هنری و تزیینی، قنداق تفنگ، منبت کاری و معرق کاری، ساخت آلات موسیقی، خراطی است.
ویژگیهای انواع چوب
ویژگیهای انواع چوب چیست
چوب چنار
این چوب به رنگ سفید روشن تا قرمز مایل به قهوه ای است و دانههای قهوه ای صدفی در میان آن به چشم میخورد. چوبی نیمه سخت و سنگین است. چنار با دوامی که از خود نشان داده، برای ساخت دربهای اماکن متبرکه، دسته ابزار، صندلی، غربال، صندوق و ... استفاده میشود.
تهیه انوع چوب از درختان چنار
درختان چنار برای تهیه انواع چوب مورد استفاده قرار میگیرند
چوب بلوط
رنگ این چوب قهوه ای روشن تا تیره است و نوع آن درشت بافت و با دوام است. وزن این چوب بین نیمه سخت تا نیمه سنگین و سنگین دسته بندی میشود. این چوب در برابر سایش و زمی شدن به شدت مقاومت نشان میدهد. بلوط بهترین چوب برای پارکت، ساخت مبلمان تهیه روکش، تراورس راه آهن، مدل سازی است. گفتنی است که چوب بلوط و راش در بازار ایران به وفور یافت و استفاده میشود.
چوب تبریزی
رنگ این چوب بین سفید تا کرم روشن متغییر است و اغلب در آن نقطههای سیاه یا قهوه ای رنگ به چشم میخورد. این چوب که تقریبا نرم و سبک است، دوام چندانی ندارد و کار با آن آسانی است. برای ساخت کاغذ سازی، کبریت سازی، جعبه سازی، ادوات کشاورزی از آن استفاده میشود. گفتنی است به دلیل ویژگیهای این چوب، برای ساخت سازههای چوبی زیاد مناسب نیست و کیفیت و مقاومت بالایی از خود نشان نمیدهد.
چوب ممرز
این چوب به رنگ سفید تا سفید مایل به کرم است و دارای جنسی سخت تا نیمه سنگین است. این چوب در برابر ضربه یا سایش مقاومت بالایی از خود نشان میدهد و در کاغذ سازی، تخته خرده چوب سازی، تخته فیبر، واگن سازی، دسته ابزار، چوبهای تونلی از آن استفاده میشود.
چوب کاج (نراد، یولکا، ساسنا) روسی
واژه چوب روسی در ایران به دنبال ورود هر گونه چوب سفید رنگ وارداتی از روسیه عنوان شده است؛ گفتنی است که کاربرد این چوب ها تفاوت زیادی ندارد. در صورتی که این چوب سفید خود دارای خانوده ای با مشخصات کاملا جداگانه با نامهای نراد، نوئل و انواع کاج ها است.
همچنین یکی از انواع چوب هایی روسی که بسیار معروف و محبوب است که از آن با نام Abies یا نراد یاد میشود که نام رایج آن در دنیا Fir و Sapen است. این چوب درون مشخصی و پیدایی ندارد و از دیگر ویژگیهای آن میتوان به رنگ سفید مایل به قرمز، فاقد مجاری صمغی، راست تار، سبک، واکشیدگی و همکشیدگی کم، قابلیت ترک خوردن کم هنگام خشک شدن، بسیار خوش کار، سنباده خوری خوب، میخ خوری و پیچ خوری عالی، یاد کرد.
اما با جود تمامی این مزیت ها، این چوب در برابر انواع قارچ ها دچار بیماری لکه آبی یا لکه قرمز میشود که به شدت از استحکام و مقاومت آن میکاهد به طوری که دیگر برای هیچ امری قابل استفاده نیست. از دیگر عوارض آن میتوان به علاقه عجیب جانوران برای تخم گذاری و زندگی در این چوب اشاره کرد؛ چوبهای دارای لکههای قرمز، به هنگام خشک شدن تاب بر میدارند. ایجاد هر کدام از عوارض گفته شده، چوب را بی ارزش و بی استفاده میکند.
این چوب به دلیل ویژگی سبک و ضریب الاستیته بالا، برای ساخت اسکلت ساختمان کاملا مناسب است. در صنعت کاغذ سازی از الیاف بلند و خمیر آن استفاده زیادی میکنند. در ایران از این چوب بیشتر در صنعت مبلمان سازی استفاده میشود.
چوب نراد
رنگ این چوب به رنگ سفید تا سفید مایل به کرم است و گاهی قهوه ای مایل به صورتی نیز دیده میشود. خطوط این چوب بسیار زیبا، راست تار و دارای نقوش اسرار آمیز و زیباست. این چوب، چوبی نرم و سبک است که همین امر باعث شده تا کار با آن به راحتی صورت گیرد و برای کارهای ساختمانی، قفسه سازی، بسته بندی بسیار مناسب است.
ویژگیهای انواع چوب ماها گونی, ویژگیهای انواع چوب آکاژو
ویژگیهای انواع چوب ماها گونی یا آکاژو چیست
چوب ماها گونی یا آکاژو
خانواده این گیاه به دو دسته آکاژوی امریکایی و افریقایی تقسیم میشود. اغلب چوب اکاژوی افریقایی در ایران یافت میشود. نام علمی این گونه Khaya inveeonsis و از خانواده Miliacea است.
در افریقا به دلیل فرهنگهای مختلف و زبانهای متنوع، نامهای جالب و البته عجیب زیادی وجود دارد. رنگ درون این چوب قرمز رنگ و برون چوب نازک سفید مایل به صورتی رنگ است. این چوب بافت بسیار زیبا و یکدستی دارد. پرمگسهای فراوان و درخشان که با تغییر زاویه نور، رنگهای مختلف و رنگارنگی به خود میگیرند، از ویژگیهای بینظیر این چوب است.
در مقطع شعاعی نقوش نواری صدفی و در مقاطع مماسی نقوشی متنوع چون موجی، مجعد، جناغی دارد. از این چوب برای ساخت روکشهای قیمتی به وفور استفاده میشود. خاصیت هم کشیدگی و واکشیدگی در این چوب باعث شده تا در هنگام خشک شدن کمتر از سایر چوب ها آسیب ببیند. ضربه پذیری خوب، پرداخت عالی، پیچ خوری و میخ خوری بالا از خصوصیات بارز چوب ماهاگونی است ولی رنگ پذیری و واکس خوری در این چوب باید همراه با بتونه کاری انجام گیرد.
این چوب برای روکش و مبل سازی بیشترین استفاده را دارد. به دلیل ضربه پذیری و ضریب الاستیسیته بالا در ساخت قایقهای بادبانی و تفریحی به وفور استفاده میشود. شایان ذکر است که چوبهای دیگری نیز تحت عنوان آکاژو در بازار یافت میشوند که اسامی واقعی آنها سیپو، کیسپو و ساپلی است.
چوب اکونه (گابون)
رنگ این چوب صورتی کم رنگ تا پر رنگ است. اکونه سبک، نرم، ریزبافت و کم دوام است و به خوبی ورقه ورقه میشود. برای تهیه کاغذ سازی، قایقهای سبک، و ... از آن بهره میبرند.
چوب ساج (تیک)
رنگ این چوب قهوه ای پر رنگ با خطهای سیاه است. ساج با جنسی بسیار سنگین و با دوام شناخته میشود. این چوب در صنعت کشتی سازی، صنایع ظریف به خصوص خاتم کاری، ساخت ابزار آزمایشگاهی، روکش گیری، قسمتهای بیرونی و داخلی ساختمان بسیار کاربرد دارد.
ظاهر و ویژگیهای انواع چوب آبنوس
شکل ظاهری و ویژگیهای انواع چوب آبنوس چگونه است
چوب آبنوس
رنگ این چوب سیاه بوده و بسیار خوش بو، با چگالی بالا است. در تنه داخلی آن رنگهای مختلف زرد، سفید تا قهوه ای و سیاه دیده میشود.
انواع مختلف چوب آبنوس: آبنوس سیاه، آبنوس مرمری یا مرمری آندام، آبنوس کاکی هستند. آبنوس به دلیل سختی و استحکام بی نظیری که دارد در ساخت وسایلی نظیر انواع مبلمان، میز و صندلی و پیانو مورد استفاده قرار میگیرد.
با تشکر از سایت بیتوته
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |